Jak skutecznie schudnąć nie katując się dietami? Naprawdę można!
Jak idealnie skomponować posiłek?
Odchudzić się nie jest łatwo – sama to dobrze wiem. Szczególnie trudne są początki. Niektóre z nas stosują drastyczne diety, główki nie wiedząc, że tak naprawdę nie trzeba się katować, aby schudnąć. Dziś już to wiem – można jeść całkiem smacznie i… bay, bay żegnać sobie kilogramy.
Ważne jest co jemy, a właściwie jak łączymy poszczególne produkty. Krótko mówiąc jakiś czas temu odkryłam bardzo skuteczną dietę redukcyjną. Wiem, że niektóre „odchudzaczki”, szczególnie te ze skłonnością do anoreksji czasem wpadają w czarny tunel perfekcjonizmu, który ma je zaprowadzić do wymarzonej sylwetki. W końcu niektóre z nas zaczynają coraz bardziej ograniczać kalorie, by być… coraz bardziej idealne.
Chcą się w tym spełniać a odchudzanie staje się sensem ich życia. Zastanawiałam się nad tym i wymyśliłam, że tę swoją skłonność do perfekcji można by skierować na… zdecydowanie zdrowsze tory… diety redukcyjnej. Uwierzcie, że im bardziej idealny, zdrowszy posiłek skomponujecie, zjecie, tym… szybciej pożegnacie się ze znienawidzonymi kilogramami.
Zasadą diety redukcyjnej jest to, że… trzeba jeść aby schudnąć a im zdrowiej, tym skuteczniej.
1 Bez białka i warzyw ani rusz
Podstawą KAŻDEGO posiłku powinno być białko i warzywa. Powinno się jeść 2g białka na kg masy ciała. Czyli jeśli ważysz 60 kg zjedz dziennie 120 g białka, to jest 24 g białka na 1 posiłek.
Warzywa – aby skutecznie schudnąć nie obejdzie się bez warzyw – idealnie gdy do jednego posiłku dodamy tyle warzyw ile mieści się w jednej szklance.
2 Co z czym jeść?
A teraz bardzo ważna rzecz – w diecie redukującej tłuszcz w jednym posiłku NIE ŁĄCZYMY TŁUSZCZY I WĘGLOWODANÓW.
Idealnie skomponowany posiłek powinien się składać z następujących składników:
białko + zdrowe tłuszcze + warzywa
lub
białko + węglowodany (+ warzywa)
Są pewne dopuszczalne granice – do 10 g węglowodanów w posiłku białkowo – tłuszczowym i do 10 g tłuszczy w posiłku białkowo – węglowodanowym, ale im mniej tym lepiej.
3 Co jeść – źródła białka, tłuszczy i węglowodanów
Białko – tłuste i chude ryby, mięso ( pierś z kurczaka lub indyka, wołowina, inne chude mięso, ewentualnie może być wieprzowina), jajka, chudy i półtłusty twaróg, serek wiejski, odżywki białkowe
Tłuszcze – oliwa z oliwek (najzdrowsza), olej lniany, tran, tłuste ryby, pestki dyni, nasiona słonecznika, olej MCT, avocado, migdały, orzechy laskowe i włoskie.
Węglowodany – pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana lub jęczmienna, owoce, płatki owsiane zwykłe lub górskie, ryż ciemny lub paraboliczny, makaron razowy lub naturalny zwykły, jogurt, kefir, maślanka, mleko 0 – 1,5%, miód naturalny.
Dodatkowe wskazówki:
1. Pamiętaj – wszystkie składniki w diecie redukcyjnej są ważne. Jeśli zabraknie jakiegoś składnika – zmniejszają się szanse na schudnięcie. Więc nie ma tak, że tłuszcz wywalamy z diety – zdrowe tłuszcze są niezbędne do skutecznego odchudzanie. Gdy zabraknie tłuszczu, możesz przestać chudnąć.
2. Poza tym – nie ograniczamy drastycznie kalorii – bo, im mniej kalorii jemy, tym bardziej zwalnia metabolizm. Gdy jemy więcej, nasz organizm spala więcej, a przecież o to chodzi. 🙂
3. Im później, tym jemy mniej węglowodanów a więcej białka. Czy na kolację idealny jest posiłek z białkiem w roli głównej.
3. Koniecznie jemy przynajmniej 5 posiłków – aby nie być głodną i utrzymać na prawidłowym poziomie metabolizm.
Przykładowy jadłospis redukcyjny:
Śniadanie – owsianka z 5 łyżek płatków owsianych, z serkiem wiejskim i bananem
2 śniadanie – grahamka z szynką z indyka, pomidor, ogórek, jabłko
Obiad – pstrąg pieczony, gotowany brokuł, kasza gryczana (pół woreczka)
Podwieczorek – 30 g orzechów włoskich, laskowych i migdałów, naturalny serek homogenizowany
Kolacja – 2 jaja na twardo, sałatka z ogórków, cebuli z dodatkiem jogurtu naturalnego